Projekt – výzva pro nás

13. února 2011 | Od Milan |

Fotoklub Lanškroun vyhlašuje nový roční fotografický projekt na téma SURREALISTICKÉ FOTOGRAFIE. Přizvali i náš fotoklub, abychom se na projektu podíleli. V březnu roku 2012 totiž uběhne 70 let od smrti světově uznávaného surrealistického výtvarníka Jindřicha Štýrského, který se narodil v Čermné u Lanškrouna.

V průběhu roku bude uspořádáno několik seminářů, abychom se dozvěděli, co to si pod pojmem surrealismus představit. Na besedách bychom se měli dozvědět východiska tohoto výtvarného směru, základní myšlenky, představitele tohoto hnutí a hlavně jejich tvorbu. Dále je plánováno několik tvůrčích dílen, ve kterých bychom si měli osvojit přístup k surrealismu, např. tvorba koláží apod. Výsledkem bude mj. i letošní Výtvarnále, tradiční výstava. Ze všech vzniklých fotografií sestavíme výstavní kolekci, kterou budeme prezentovat na podzimní výstavě v Lanškrouně a jarní výstavě v Ústí nad Orlicí. Jedná se o dalších galeriích, kde by mohly být fotografie vystaveny.

V sobotu 19. února 2011 v 14.00h se koná první seminář na téma surrealismus, kde se dozvíme pár informací o tomto uměleckém směru, jeho hlavních představitelích a hlavních dílech. Cílem semináře je teoretická příprava na toto téma. Auta na převoz dohromady dáme.

Prosím všechny, kteří se mají zájem zapojit do projektu, dejte mi obratem vědět (bc@gy.svitavy.cz, SMS na tel. 603511743). Pak Vám začnu posílat další informace. Ty první najdete např. na www.fotolan.cz. Odkazy k problematice surrealismu (meziválečný umělecký směr, objevil se také  ve světové (E. Atget, A. Kertész, Man Ray, H. Bayer, M. Tabard) i české fotografii (J. Štyrský, E. Medková, J. R. Duda, J. Funke, K. Teige, V. Zykmund, J. Heisler, F. Vobecký, A. Hackenschmied): http://cs.wikipedia.org/wiki/Surrealismus, http://surrealismus.navajo.cz/.

Leave a Reply